Játékos #fűszerek

Játékos #fűszerek

– Unatkozom… – ásított nagyot #Fahéj a fűszerpolcon ülve. – Nagyon hosszú ez a nyár, már kilakkoztam az összes körmömet, oda- vissza, bebodorítottam a hajamat, és még mindig semmi, csak itt porosodom…

– Na, na, ez azért nem teljesen igaz! Emlékszel arra a zakkant kihívásra, amikor az emberek megpróbáltak megenni egy kanál fahajat? – szólalt meg #Zsálya a sor végéről.

– Jogos. – nyugtázta #Kurkuma, aki mint mindig, most is elmélyülten mantrázgatott magában, miközben megpróbálta elérni a szamádhi állapotot, vagyis a megvilágosodást.

– Jó, ez igaz, de azért az mégsem ugyanaz, mint megpihenni egy almás pite puha redőiben, vagy elbújni a palacsinta belsejében. – sóhajtott merengően Fahéj. – És különben is, azt Kakaóporral is megpróbálták, vagy nem igaz?

– Az oktondiság sajnos gyorsan burjánzó emberi szokás. – bólintott szomorúan #Kakaópor– A mai napig nem hevertem ki. Csorbát ejtettek a becsületemen, sárba tiportak több évszázadnyi jó hírnevet, olyan seb ez mely csak nagyon lassan gyógyul.

– Ej, ne légy olyan búbánatos. Maj eltirhul az a sok nagyéhetős ember. Osztán vérnyugnak nyuszkán az anyok ölibe. – mondta vigasztalóan #Paprika, és bíztatóan hátba veregette Kakaóport, miközben mosolygott a bajusza alatt.

– Mit mondott? – súgta Kakaópor, enyhe rémülettel a hangjában.– Nem tudjuk! – súgta vissza Zsálya – Magyar, nem értjük egy szavát se, csak mosolyogj és bólogass.

– Te legalább nem mellette alszol. – szólt közbe Kurkuma – Egész este dorombon játszik, és álmában néha csujjogat is.

– Hohó, hohó, mozgás van! – éledt fel Fahéj – Engem válassz, lécciiiii! – és megpróbált a fűszertartó felé közelítő kézhez érni. – Nem hiszem el…– mondta megadóan amikor Kurkuma került le a polcról őhelyette.

– Mit főz? – kérdezte Kakaópor.

– Teriyaki csirkét úgy látom, és odafogja kapni az alját. Lejjebb vette a lángot, most már jó lesz.

– De abba nem is kell Kurkuma! – hördült fel Fahéj sértődötten.

– Nem, nem is rakta bele, az asztalhoz viszi. – mondta Zsálya.

– Biztos studéroz, hogy a vajlingba rakja e, ha mán a sparheltra nem kellett. – jegyezte meg Paprika.

– Most mit csinál? – nyújtózkodott Fahéj, de hiába, hátulról, semmit nem látott.

– Most elvette Sót is, egy bögrébe önti, aztán azt meg egy tálba, #Lisztet is kivette, bele a bögrébe, most #Só mellé öntötte, felemelte Kurmukát és egy nem, két evőkanállal is tesz belőle a tálba. Összekeverte őket, és most egy kevés #vizet is önt melléjük. – közvetít Zsálya.

– Vajon mit csinálhat? – töprengett Kakaópor.

– Kenyeret? – mélázott hangosan Fahéj.

– Anya szereti liberálisan értelmezni a mértékegységeket, de meglátásom szerint, Só mennyisége, még neki is szemet szúr. Egy felnőtt ember napi só szükséglete 5 gramm, ha azt megeszik, akkor az jelentősen növelik a hipertónia, az agyvérzés, és a szívkszorúér betegségek kockázatát. – fejtette ki Kakaópor.

– Most már biztos, hogy túl sok Discoveryt nézel. – rázta a fejét Fahéj – De azt még mindig nem tudjuk, mit csinál Anya. Zsálya? Te látsz valamit?

– Keveri, most gyúrja egy kicsit, és… és… hát nem is tudom… egy golyó lett belőle.

–Golyó? –nézett értetlenül Fahéj.

–Golyó? – húzta fel a szemöldökét Kakaópor.

– Golyóbis? – simogatta a bajuszát Paprika.

– A létállapot egy magasabb szintjére léptem, azt hiszem elértem végre a Nirvánát. – szólalt meg mosollyal az arcán Kurkuma, aki éppen most került vissza a polcra.

– De hát mi történt? Te tudod, mit csinál Anya? – kérdezte kíváncsiságtól fűtve Fahéj.

– Tudom. – bólintott Kurkuma – Olyan szintre emel minket, ahol fűszer még nem járt, #játékok leszünk, a legnemesebb fajtából, olyanok, melyek elindítják a képzeletet, kényeztetik az érzékeket és órákig tartó boldogságot okoznak. #Illatos#gyurmák leszünk, én is, te is, mindannyian.

– Te figyelj, ez az Anya egy zseni, ennél elképzelni sem tudok boldogabb dolgot! – mondta elhaló hangon Fahéj, miközben egy könnycseppet morzsolt el a szeme sarkában, mert végre, oly hosszú várakozás után, lekerült a polcról és az asztal felé tartott.

– Jogos. – mondta Kurkuma, és behunyta a szemeit, végre megérkezett.

A konyha órákig, gyerekzsivalytól és szűnni nem akaró kacajoktól volt hangos, miközben a levegőben pajkos illatok fogócskáztak.

Ki gondolta volna, hogy öt fűszer képes ilyen boldogságot okozni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *